Ontwerp entreegebouw Museum Hofwijck

Een nieuwe entree van het museum, een winkeltje, een tearoom en een bijzondere vergaderlocatie. Het werd allemaal mogelijk door het historische poortgebouw van Museum Hofwijck te transformeren tot Entreegebouw Hofpoort. 

Museum Hofwijck

Hofwijck is een buitenplaats in Voorburg, in 1642 door Jacob van Campen gebouwd voor schrijver, musicus en diplomaat Constantijn Huygens. Hij woonde hier samen met zijn zoon Christiaan Huygens, de beroemde wetenschapper uit de gouden eeuw. Vandaag de dag is hier het Huygensmuseum gevestigd.

Herbestemming Poortgebouw

In 2013 maakte Froscen al het restauratieplan voor Museum Hofwijck. Na de restauratie besloot het museum dat het behoefte had aan een nieuwe entree. Het aan de straat gelegen poortgebouw bleek hiervoor zeer geschikt. Met een beperkte aanbouw was het bovendien mogelijk hier een klein winkeltje en een tearoom in onder te brengen.

Froscen ontwierp samen met vormgever Victor de Leeuw een moderne paviljoen aanbouw van glas en staal, dat zowel harmonieert als contrasteert met het poortgebouw. In deze aanbouw kunnen de bezoekers koffie of thee drinken met uitzicht op de historische tuin.

Vergaderlocatie voor de zakelijke markt

Op de eerste verdieping van het poortgebouw is een fraaie vergaderruimte gecreëerd. Het zaaltje is ruim en licht en biedt plaats aan zestien gasten. Hiermee kan Museum Hofwijck ook de zakelijke markt bedienen. De inrichting van de winkel en de vergaderruimte is ontworpen door same-d.

Behoud van erfgoed

Voor Froscen is het een goed voorbeeld van een hernieuwd gebruik van een historisch gebouw, dat daarmee kon worden behouden en dat diverse nieuwe functies vervult. Interesse? Neem contact op met Jörg Franken, jorg@froscen.com, (0)71 5725328

Na de restauratie volgde herbestemming: Froscen ontwierp een modern paviljoen van staal en glas.

Facts

Locatie Voorburg

Land Nederland

Status Uitgevoerd

Type Herbestemming, Museum

Jaar 2014

Uitgevoerd 2015

Opdrachtgever Vereniging Hofwijck

Programma Entreegebouw, ontvangstruimte en museumshop

BVO 209 m2

Bouwsom EUR 400.000,-

Monumentenstatus Rijksmomument

Credits

Team Jörg Franken, Bram Andriessen

Co-Architect Victor de Leeuw, same-d

Constructie Constructiebedrijf De Vries

Aannemer Schouten

Fotografie Charles Groeneveld, Ronald Meekel

Bezoek

Bezoek Museum Hofwijck