Restauratie Kasteel Duivenvoorde

Je kunt Kasteel Duivenvoorde gerust een Gesamtkunstwerk noemen. Het is een uniek ensemble van allerlei historische stijlen, zowel interieur als exterieur.  De 16de, 17de, 18de en 19de-eeuwse kamers zijn allemaal bewaard gebleven in een kasteel dat middenin een gracht staat: vocht is dus een permanente bedreiging voor het voortbestaan. Tijd voor Good Housekeeping volgens Froscen.

Kunstig gemetselde poortjes

Het kasteel heeft opmerkelijke interieurs met beschilderde balkenplafonds en kunstig gemetselde poortjes in de voorhal, de Grote Zaal met betimmeringen en stucplafonds. Er is een neogotisch portaaltje met stucgewelf uit het midden van de 19e eeuw en behang en stoffering met vegetatief patroon in de Blauwe logeerkamer. Alles ademt een rijke grandeur. Veel van de kamers verkeerden in 2007 echter in een niet al te beste staat, dankzij de invloed van het humide binnenklimaat.

Masterplan voor het museum

Na een grote restauratie in 1965 werd Unesco monument Duivenvoorde opengesteld voor publiek als museum. Ieder vertrek in het kasteel heeft een eigen karakter en is ingericht alsof het nog steeds wordt bewoond. Een masterplan voor het interieur en het binnenklimaat was nodig om al die unieke kamers nog eens enkele eeuwen te conserveren en toegankelijk te houden voor museumbezoekers.

Alles zijn eigen vochtigheid

Alle verschillende interieurafweringen, het eikenhout, het goudleerbehang, de tapijten: alles belieft zijn eigen vochtigheid. De vraag aan Froscen was dan ook: hoe conserveer je het complete interieur, het meest unieke aspect van Gesamtkunstwerk Duivenvoorde?

Stap 1 was: het in kaart brengen van alle kamers en bouwelementen. Niet alleen binnenin het kasteel, maar ook de objecten op het omliggende landgoed zoals het boot- en het koetshuis werden gedocumenteerd.

Restauratie Kasteel Duivenvoorde

Al snel bleek dat niet alleen vocht het historisch erfgoed had aangetast, maar dat ook ongedierte – zoals de boktor en houtworm – moest worden bestreden. Froscen begeleidde de restauratie en stelde periodieke instandhoudingsplannen samen voor de kamers van Kasteel Duivenvoorde en de genoemde buitenhuizen en diverse bruggen op het landgoed. Daarbij werd ook de samenwerking gezocht met architect Jelle de Boer, die de renovatie van het Prentenkabinet op de eerste verdieping voor zijn rekening nam.

De poort is open

De restauratie en renovatie werden succesvol afgerond. In september 2015 werd het herstelde park feestelijk heropend. Meer weten over restauratie en conservering van historisch erfgoed? Maak een afspraak of kom eens langs bij Froscen.

Gerelateerd project: Huis de Trompenburgh

 

 

Facts

Locatie Voorschoten

Land Nederland

Status Uitgevoerd

Type Cultuur, Museum

Jaar 2010

Uitgevoerd 2013

Opdrachtgever Stichting Duivenvoorde

Programma Restauratie en reconstructie kasteelkamers

BVO 1.377 m2

Bouwsom Niet openbaar

Monumentenstatus Rijksmomument

Credits

Team Jörg Franken, Caroline Meulemans

Co-Architect Jelle de Boer Architect

Aannemer Aannemingsbedrijf H.J. Jurriëns

Bezoek

http://www.kasteelduivenvoorde.nl/