Restauratie Kasteel den Ham

Reizend met de trein tussen Woerden en Utrecht doemt hij op aan de horizon: Kasteel den Ham in Vleuten. Dit middeleeuwse bouwwerk, beter bekend als De Hamtoren, wisselde onlangs van eigenaar. Froscen won de aanbesteding, maakte een restauratieplan en denkt en droomt sindsdien mee met de trotse nieuwe bezitter. Over herbestemming, oude glorie, en nieuwe muziek.

De Hamtoren is een markante 15de eeuwse toren, zichtbaar vanuit de weide omtrek. Het middeleeuwse gebouw, voor het laatst gerestaureerd in de jaren ’70 van de vorige eeuw, was toe aan een stevige restauratie. De ambities van de nieuwe eigenaar gingen echter verder dan sober onderhoud en herstelwerkzaamheden. Hij heeft het beste voor met de Hamtoren en ziet het kasteel liefst volledig in oude glorie hersteld.

Meer dan restauratie

Tijdens de restauratiewerkzaamheden wordt daarom ook goed gekeken naar mogelijkheden om het middeleeuwse beeld en karakter van het bouwwerk te versterken, bijvoorbeeld door de oorspronkelijke trappen en privaten te reconstureren.

Het complete verhaal van Kasteel den Ham

Het historisch onderzoek dat daarvoor nodig is, wordt verzorgd door Jörg Franken, die expert is op het gebied van onderzoek naar middeleeuwse bouw (zoals Kasteel Duivenvoorde). In het verleden werd al veel onderzoek gedaan naar Kasteel den Ham, maar een allesomvattend rapport ontbrak nog. Dankzij Froscen ligt dit er binnenkort dus wel.

Hergebruik? Daar zit muziek in!

De 35 meter hoge Hamtoren, met zijn 6 verdiepingen, biedt ruimte voor meer dan alleen wonen. Froscen kreeg daarom de opdracht een studie te doen naar cultureel hergebruik van een deel van de toren, waarbij een klein podium voor huiskamerconcerten en een studioruimte hoog op het wensenlijstje staan. Met dergelijke nieuwe functies zou de toren op gezette tijden opengesteld kunnen worden voor publiek, en keert er weer leven terug in het kasteel.

Mocht de droom van de muziekstudio werkelijkheid worden, dan is dat mede te danken aan akoestisch adviseur en studio-ontwerper Jelle van der Voet van Pinna Accoustics. Hij ontwikkelde eerder studioruimtes voor artiesten als Afro Jack, Jett Rebel en De Staat en schrijft in dit project samen met Froscen Restauratie het nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van de Hamtoren.

Dit is mijn kerk

Facts

Locatie Vleuten

Land Nederland

Status In uitvoering

Type Cultuur, Herbestemming, Restauratie

Jaar 2017

Uitgevoerd 2017

Opdrachtgever Particulier

Monumentenstatus Rijksmomument

Credits

Team Jörg Franken, Elena Karpeeva, Eva Osinga-Dubbelboer

Co-Architect Taco Hermans (bouwhistorie)

Aannemer Hoogenelst Bouw

121129