Restauratie Rijksmuseum

Het wereldberoemde Rijksmuseum bestaat al meer dan 125 jaar. Het gebouw, dat werd ontworpen door architect Pierre Cuypers, was eind vorige eeuw aan een meer dan grondige renovatie toe. Na een lange aanloop startte in 2003 het proces dat uiteindelijk ruim 10 jaar zou duren (de planning was 5 jaar). Eindresultaat: het befaamde museum is weer open, ziet er schitterend uit en voldoet aan de eisen van de moderne tijd. Al haar kostbare bezittingen worden weer veilig en onder de juiste klimaatomstandigheden aan de wereld getoond. En wat heeft Froscen hiermee te maken?

Sluitsteen van een grootschalige restauratie

De bijdrage van Froscen aan het grootschalige restauratie traject van het Rijksmuseum is even bescheiden als onmisbaar geweest. Froscen voerde namelijk de opleveringskeuring uit: in twee maanden tijd ging 4 man op zoek naar mogelijke gebreken, waarbij ze elke ruimte, gang, nis en trap van het museum onderzochten.

Nadat alles in kaart was gebracht kon een meerjarig onderhoudsplan worden opgesteld zodat het gebouw ook voor toekomstige generaties behouden en toegankelijk blijft. Dat het om een grootscheepse operatie ging ontdekten ook de bezoekers van ‘Het nieuwe Rijks’: alleen de Nachtwacht hing uiteindelijk nog op zijn oude plek.

Meerjarig onderhoudsplan voor het Rijksmuseum

Froscen leverde als onafhankelijke partij een opleveringsrapport van de verbouwing en restauratie van het Rijksmuseum aan het Rijksvastgoedbedrijf. Het rapport bevat informatie over de staat van zo goed als alle ruimten en toont: deze elementen zijn gerestaureerd en dit zijn de gebreken. Een derde en belangrijk onderdeel van het rapport betreft het plan voor de komende jaren, waarin alle benodigde werkzaamheden zijn opgenomen, van schilderwerk tot noodzakelijk onderhoud aan de dakgoten.

Mooi detail

Op de website van het Rijksmuseum staat te lezen: “Het meesterwerk van architect Pierre Cuypers uit 1885 is zowel een monument als een museumgebouw. Verder met Cuypers was daarom het devies. De heldere indeling van Cuypers werd, waar mogelijk, hersteld. Ook werden de monumentale decoraties teruggebracht in de Eregalerij, de Voorhal, de Nachtwachtzaal en in de trappenhuizen. Cuypers’ signatuur is het mooist bewaard gebleven in de bibliotheek die in grote lijnen zijn oorspronkelijke vorm en decoratie had behouden.” Iets om op te letten bij een volgend bezoek.

Meer weten over meerjarige onderhoudsplannen en grootschalige restauraties? Neem contact met ons op.

In twee maanden tijd hebben we met 4 man alle hoeken en gaten van het Rijksmuseum gezien

Facts

Locatie Amsterdam

Land Nederland

Status Uitgevoerd

Type Cultuur, Museum

Jaar 2013

Uitgevoerd 2013

Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf

Programma Onderhoud museum en depots

BVO 50.000 m2

Bouwsom Niet openbaar

Monumentenstatus Rijksmomument

Credits

Team Jörg Franken, Bram Andriessen, Caroline Meulemans

Aannemer Koninklijke Woudenberg

Fotografie Sakhan Photography

Bezoek

https://www.rijksmuseum.nl/nl/praktische-informatie/openingstijden-en-prijzen?gclid=CLSNzoibt8cCFRQTGwodQ7UG1g